Viskaalin tila ja teurastamo

 

Laadukasta lähilihan tuotantoa

 

Pihvikarjan ja lampaanlihan tuotantoon erikoistunut Viskaalin tila sijaitsee Muhoksella, Oulun rajalla, Oulujoen varrella.  Tilalla kasvatetaan Limousin-karjaa ja Texel-lampaita. Tavoitteena on tuottaa korkealaatuista lihaa eettisesti kestävällä periaatteella.

Oulujokilaakson vanhimpiin tiloihin kuuluva Viskaalin tila siirtyi nykyisen isäntäparin omistukseen tammikuussa 2011.  Sitä ennen Viskaali toimi osuuskunnallisena siitosasemana lähes 40 vuotta. Sanotaankin, että lähes koko Pohjois-Suomen nautakarjakannan juuret johtavat Viskaaliin.

 

Eettisesti tuotettua pihvikarjan ja lampaan lihaa

Viskaalin tilan tuotantosuuntana on emolehmä- ja uuhituotanto, jossa koko lihantuotantoketju toimii samassa paikassa. Näin eläimet tulevat tutuiksi, niillä on hyvät olot ja ne saavat olla pitempään tutussa laumassa ja ympäristössä, mikä tukee niiden luontaista käyttäytymismallia.

Puhdasta ravintoa kestävän kehityksen periaatteella

Viskaalin eläimiä ruokitaan mahdollisimman puhtaasti. Pääravintona on omalla tilalla tuotettu heinä, säilörehu ja vilja. Valkuaistarpeeseen eläimille syötetään rypsiöljyn puristamisesta syntynyttä rypsikakkua. Laidunkaudella eläimille annetaan lisäksi kivennäisiä ja seosrehua laitumelle, jos laitumelta saatu ravinto ei riitä.

Vasikat saavat juoda emänsä maitoa noin puolen vuoden ikään saakka, jolloin ne saavat maidosta paitsi energiaa myös tärkeitä vasta-aineita tauteja ja sairauksia vastaan. Kestävän kehityksen periaatteella eläimille syötetään myös leipomoista saatua ylijäämäleipää. Eläinten tuottama lanta ja virtsa hyödynnetään rehuntuotannossa kasvukauden aikana.

Eläimille sopivat tilat

Tilaan kuuluu useita eri rakennuksia navetoista autotalleihin ja rehusiiloon. Viskaalin eläimille on tehty mahdollisimman hyvät tilat ja elinolosuhteet. Suurin navetta esimerkiksi remontoitiin vuoden 2011 aikana soveltuvaksi erityisesti emolehmien kasvattamiseen. Navetassa on ruokintakäytävä, jonka molemmin puolin ovat lehmien makuuparsialueet. Niistä lehmät pääsevät kulkemaan vapaasti ulkokarsinoihin. Kesäkauden suurin osa karjasta on ulkolaitumilla, vain synnyttävät hiehot ja vasikat ovat sisänavetassa.

Lampolana toimii Viskaalin pienempi navetta. Kesäkautena lampaat saavat olla ulkolaitumilla.

Limousin

Limousin on alunperin Ranskasta kotoisin oleva alkuperäiskarjarotu. Sen liha on perinteiseen Suomessa myytävään naudanlihaan verrattuna vähärasvaisempaa ja vaaleampaa. Liha on myös erittäin mureaa hienosyisen rakenteensa ansiosta. Limousin-lihassa on myös kaikista liharoduista lähes vähiten tyydyttyneitä rasvahappoja ja lihan Omega 6 ja Omega 3 –rasvahappojen suhde on erinomainen.

Texel

Alkujaan hollantilainen lammasrotu Texel on ollut Suomessa jo useita vuosikymmeniä. Suomeen sitä on tuotu ensimmäisen kerran 1960-luvulla Ruotsista. Väriltään valkoiset eläimet ovat kookkaita ja erittäin lihaksikkaita sekä sarvettomia. Texelin liha on mureaa, vähärasvaista ja maukasta.